Windows 8 Kopen – Kies de Juiste Versie

windows8-dvdOk, je wilt Windows 8 kopen, maar welke versie heb je nodig? Van elk nieuw besturingssysteem dat Microsoft lanceert komen er altijd een aantal verschillende versies; van een basis Windows 8, geschikt voor thuisgebruik, tot een uitgebreidere versie voor de veeleisende gebruiker of de Windows 8 Enterprise versie welke geschikt is voor bedrijven.

Snel naar:
Windows 8 | Windows 8 Pro | Windows 8 Pro Upgrade | Windows 8 Pro Pack

32-bit, 64-bit, OEM, Upgrade Pack ?

Wat betekenen die verschillende termen en welke versie is geschikt voor mij? Dat was precies de vraag die ik mezelf stelde toen ik online Windows 8 wilde kopen en al die verschillende versies zag. Het heeft me heel wat uren gekost om alle informatie helder te krijgen maar ik ben er uiteindelijk wel uitgekomen. Om jou de velen uren zoekwerk te besparen en het kiezen wat eenvoudiger te maken hoop ik je via deze website te helpen bij het selecteren van de juiste versie voor jouw situatie zodat je zeker weet dat je de uiteindelijk de juiste versie van Windows 8 koopt en niet voor verrassingen komt te staan.

Huidige situatieWelke versie heb je nodig
Je computer heeft op dit moment geen geldige versie van Windows XP, Windows Vista of Windows 7 als besturingssysteem en je wilt overstappen naar Windows 8Windows 8 - OEM
32 bits versie    64 bits versie
Je computer heeft op dit moment een geldige versie van Windows XP, Windows Vista of Windows 7 als besturingssysteem en je wilt overstappen naar Windows 8Windows 8 Pro
32 bits versie    64 bits versie
Je computer heeft op dit moment al een standaard voorgeïnstalleerde versie van Windows 8 en je wilt upgraden naar Windows 8 ProWindows 8 Pro Pack
32 bits versie    64 bits versie

Microsoft raadt aan om de 32 bits versie van Windows te kopen wanneer je een 32 bits computer hebt en de 64 bits versie in het geval je een 64 bits computer hebt.
Lees hier hoe je moet controleren of je een 32- of 64 bits systeem hebt.

Windows 8 – OEM

windows8oemkopenDit is de basis versie van het nieuwe Windows 8 besturingssysteem en is beschikbaar in een IA-32 (32-bit) en x86-64 (64-bit) variant.

Deze nieuwe basisversie heeft een geheel nieuwe start omgeving waarvan het startscherm met dynamische rechthoekige of vierkante vlakken/tegels de basis vormt.

Daarnaast is Windows 8 nu geschikt voor gebruik op touchscreen apparaten en is het pakket compatibel met Windows 7 software. Inclusief Internet Explorer 10.

Deze OEM versie van Windows 8 is de volledige versie en kan gebruikt worden om te installeren op een nieuwe computer of voor een ‘clean’ installatie.


Windows 8 Pro – OEM

windows8pro-oemDe Windows 8 Pro editie is vooral gemaakt voor de professionals en/of veeleisende gebruiker. De Pro versie biedt naast alle mogelijkheden van Windows 8 een aantal uitgebreide functionaliteiten zoals: verbinding maken met een bedrijfsnetwerk, versleutelen van je bestanden, onderweg bestanden openen en pc-beheer.

Met deze OEM versie kan je een ‘schone’ installatie doen van Windows 8 Pro. Je hoeft hiervoor dus niet al in het bezit te zijn van een geldige Windows XP, Windows Vista of Windows 7 licentie.


Windows 8 Pro – Upgrade

windows8pro-upgradeDe Windows 8 Pro Upgrade editie is beschikbaar in een versie die werkt voor zowel 32-bits als 64-bits processor. Bekijk voor een overzicht van de functionaliteiten de Windows 8 pagina of bekijk de vergelijkingstabel om de verschillen tussen de edities te zien.

Let op: Deze versie is geschikt voor het upgraden van je huidige Windows versie (Windows XP, Windows Vista of Windows 7) naar Windows 8 Pro.


Windows 8 Pro Pack

windows8propackDe Windows 8 Pro Pack editie is beschikbaar in een versie die werkt voor zowel 32-bits als 64-bits processor.

De Pro Pack editie bevat alle functionaliteiten van Windows 8 Pro.

Let op: Deze versie is geschikt voor het upgraden van je standaard voorgeïnstalleerde Windows 8 naar Windows 8 Pro.


Controleren of je een 32 bits of 64 bits systeem hebt

De termen 32 bits en 64 bits hebben betrekking op de manier waarop de processor (ofwel CPU) van je computer omgaat met gegevens.

Een 64 bits computer kan twee keer zoveel gegevens verwerken als een 32 bits computer en is daarom zeer geschikt als je veel bezig bent met videobewerking, grote databases of spelletjes en programma’s waarvoor complexe berekeningen en grote hoeveelheden geheugen vereist zijn. Voor alle andere programma’s volstaat de 32 bits computer prima. Een 32 bits systeem zal dus voor de meeste gebruikers voldoende zijn.

Om te zien hoeveel bits je huidige Windows versie is doe je het volgende:

  1. Klik op de knop Start, klik op Configuratiescherm, klik op Systeem en onderhoud en klik vervolgens op Systeem.
  2. Bij Systeem kun je het systeemtype bekijken.

Lees hier meer over het nieuwe Windows 8 besturingssysteem