Windows 8 – Een introductie

Eind 2012 heeft Microsoft haar nieuwe besturingssysteem gelanceerd. De opvolger van Windows 7 gaat door het leven als, niet heel verrassend, Windows 8.

windows8logo

De naam mag dan wel niet origineel zijn maar het besturingssysteem is wel grondig aangepakt en met Windows 8 volledig in een nieuw jasje gestoken. Zo valt meteen
het volledig nieuwe startscherm op wat bestaat uit diverse gekleurde vlakken of tegels. Elke tegel op het startscherm is verbonden met een persoon, app, website of iets wat voor jou belangrijk is. Zo heb je dit alles snel binnen handbereik.

Daarnaast is Windows 8 ook geschikt voor touchscreen apparaten en kan je nu met je vingers door Windows navigeren. Uiteraard is Windows 8 ook nog gewoon te gebruiken met de oude vertrouwde muis.

De nieuwe functies van Windows 8

Uiteraard heeft Windows 8 weer nieuwe functionaliteiten vergeleken met z’n voorganger Windows 7. Belangrijk verbeterpunt is de snelheid. Zo start Windows 8 sneller op, schakel je sneller tussen programma’s en is het energiezuiniger dan Windows 7.

Met Windows 8 heb je ook meteen toegang tot de tientallen apps die beschikbaar zijn via de Windows Store. De Store is rechtstreeks te openen vanaf je startscherm
waarna je nieuwe apps kan zoeken en downloaden. De meeste apps zijn gratis en je vind er apps op het gebied van nieuws, sport, muziek, foto’s, games, koken enzovoort.

Delen met vrienden & familie

Zo’n beetje alles wat je op je scherm ziet in Windows 8 kan je eenvoudig delen met je vrienden, familie of collega’s. Kopieer hetgeen je wilt delen, veeg van rechts over je scherm en kies de functie ‘delen’ om direct een e-mail te versturen of bijvoorbeeld te publiceren op Facebook.

Navigeren met muis, toetsenbord en….je vingers.

Nieuw in Windows 8 is de mogelijkheid om het besturingssysteem te bedienen met je vingers. Je dient hiervoor uiteraard te beschikken over een touchscreen
scherm. Het schakelen tussen apps, het verplaatsen van items en het navigeren verloopt soepel.

  • Gebruik je vingers om in of uit te zoomen. (Vooral handig bij het bekijken van foto’s)
  • Veeg naar links om te schakelen tussen recent gebruikte apps
  • Veeg naar rechts om terug te keren naar het Startscherm of voor toegang tot vaak gebruikte functies zoals zoeken, delen of het wijzigen van je instellingen
  • Veeg vanaf de onderkant om de appbalk te zien die alle functies laat zien van de app waarin je bezig bent.

Uiteraard zijn bovenstaande functies ook gewoon mogelijk als je niet beschikt over een touchscreen en gebruik maakt van een muis.

Maak je startscherm persoonlijk

Het geheel vernieuwde startscherm bestaat in Windows 8 uit een overzicht van dynamische vlakken/tegels. Deze tegels zijn verbonden aan alles wat jij belangrijk vindt. Directe toegang tot je foto’s, muziek, veel gebruikte apps of die website die je dagelijks bezoekt. Je hebt het nu allemaal binnen handbereik.

windows8startscherm

Het aantal tegels is onbeperkt en je kunt ze indelen zoals je zelf wilt.
De statische pictogrammen die we kennen uit de voorgaande Windows edities zijn vervangen door dynamische tegels die tot leven komen met activiteiten en het laatste nieuws. Het actuele weer, live Facebook updates of de nieuwste tweets. Je ziet alles in één oogopslag.

windows8edities-banner